Kategorie blog
Chmura tagów
Reklama
Blog sklepu ekologicznego "Trzy Marchewki"
Gojnik - fajne zioło

Poniżej pozbierałem informację na temat herbatki Gojnik. Być może trochę chaotycznie, ale chciałbym Wam jakoś przedstawić tą tradycyjną, grecką herbatkę górską. Myślę, że jest warta uwagi ze względów zdrowotnych jak i kulturowych. Zresztą zauważyłem, że ostatnio jest duże "parcie" na tą herbatkę. Stała się modna? A może faktycznie zauważono jej prozdrowotne właściwości? Nie wiem. Wiem jedno. Posłuchałem znajomego greka, spróbowałem i zdecydowaliśmy z żoną wprowadzić Gojnik do sprzedaży. Ba! Mamy nawet dobrą cenę na tą herbatkę. 

Zawsze spotykam się z dwoma pytaniami. Na co jest ta herbatka i jak się ją przyrządza. O walorach zdrowotnych przeczytacie poniżej a jak się parzy? Grek powiedział, że całą gałązkę łamiemy wkładamy do szklanki i zalewamy gorącą wodą. Napar przykrywamy i czekamy 5 do 10 minut. Wystarczy na dwa parzenia. Ponieważ herbatkę pijemy w domu w trzy osoby, więc bierzemy dwie gałązki, łamiemy tak, aby zmieściły się do szklanego dzbanka i zalewamy litrem gorącej wody. Wystarcza na dwa parzenia.

Roślinka jest ładnie ususzona, pięknie pachnie i tak samo smakuje. Napar ma złocisty kolor. Jak do każdej herbatki ziołowej nie dodajemy cukru lub słodzików. Smakuje bez tych dodatków. Od greka wiem, że można dodać również miód. Nie wiem, nie próbowałem, ale na pewno też musi fajnie smakować.

Gojnik to przyjemny lek ziołowy na ból gardła, bardzo pomocny w chorobie układu oddechowego, posiadający właściwości kojące i lecznicze, a także lek na dolegliwości przewodu pokarmowego. Działania te, znane od starożytności, zostały potwierdzone przez ostatnie badania naukowe. Ma działanie bakteriostatyczne, dezynfekujące, moczopędne, pobudzające, przeciwgorączkowe, odtruwające i zwalczające biegunkę. W szczególności olejek z malotira, odmiana kreteńska, jest szczególnie pomocny w zwalczaniu drobnoustrojów, podczas gdy esencje Siderities euboea i Sideritis clandestina pomagają w zapobieganiu osteoporozie poprzez zwiększanie odporności kości przy regularnym stosowaniu.

Korzyści zdrowotne z greckiej herbaty górskiej
Grecka herbata górska, znana również, jako herbata pasterska, wytwarzana jest z liści roślin z gatunku Sideritis. Herbata ziołowa, grecka herbata górska, od wielu lat jest pijana ze względu na jej zdrowotne właściwości. Herbata jest nadal wytwarzana ze świeżo zebranych ziół w rejonie Morza Śródziemnego. Gojnik jest dostępny w postaci suszonych całych łodyg z kwiatami lub jedynie suszonego kwiatostanu a sprzedawany jest głównie w sklepach zielarskich lub z żywnością naturalną (błędnie nazywanych sklepami ze zdrową żywnością) niektórych, wyspecjalizowanych sklepach spożywczych. Jest bardzo popularna w Grecji, Turcji, Albanii, Kosowie, Bułgarii i Republice Macedonii. Jest używana, jako zioło do przygotowywania herbatek ziołowych lub do aromatycznych właściwości w lokalnych kuchniach. Herbatę ziołową powszechnie przygotowuje się przez wywar, gotując łodygi, liście i kwiaty w garnku z wodą, a następnie często serwując z miodem i cytryną.

Gojnik był tradycyjnie używany do wspomagania trawienia, wzmacniania układu odpornościowego i tłumienia przeziębienia, grypy i innych wirusów, alergii i zadyszki, zatkania zatok a nawet bólu.

Może pomóc w trawieniu i zawiera naturalne przeciwutleniacze. Herbata górska jest świetna na rozstrój żołądka i trawienie. Jest stosowana w przypadkach zapalenia migdałków, zapalenia nosogardła i przeziębienia. Jego właściwości lecznicze wynikają z dużej zawartości flawonoidów. Napar ziołowy z cytryną i miodem jest antyseptyczny i oczyszcza gardło.

Badania wskazują pozytywny wpływ na wiele pospolitych dolegliwości. Gojnik jest naukowo uznany, jako przeciwdrobnoustrojowy, przeciwzapalny i przeciwutleniacz. Przeprowadzono potwierdzające jego popularne zastosowanie w zapobieganiu przeziębieniom, grypie i alergiom. Ostatnie badania dowodzą również, że zapobiega on osteoporozie, a także pomaga w walce z chorobą Alzheimera. Większość tych badań miała miejsce na uniwersytetach w Holandii oraz w Grecji, Turcji, Republice Macedonii, Bułgarii i Albanii, gdzie jest rodzimą rośliną.

Pełna flawonoidów i przeciwutleniaczy
W 2011 r. "Journal of Ethnopharmacology" opublikował badanie dotyczące zawartości flawonoidów we wszystkich roślinach znalezionych w rodzaju Sideritis. Pomimo szerokiej gamy dostępnych gatunków (ponad 150) naukowcy odkryli, że wszystkie rośliny gatunku Sideritis wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwskurczowe. Są bogate w szereg naturalnych przeciwutleniaczy, w tym flawonoidy, a prawie wszystkie gatunki zawierały także olejki eteryczne.

Obniża ciśnienie krwi
Publikacja "Journal of Physiology and Pharmacology" z 2012 r. wykazała, że ekstrakty z Sideritis pomogły obniżyć ciśnienie krwi, jednocześnie pomagając rozluźnić naczynia krwionośne. W badaniu na zwierzętach zmierzono ciśnienie krwi tętniczej i ustalono, że dawka ekstraktu Sideritis prowadzi do poszerzenia naczyń krwionośnych, co pomogło obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć obciążenie mięśnia sercowego. Podczas gdy badania przyczyniły się do zwiększenia świadomości na temat korzyści płynących dla zdrowia serca to mimo wszystko potrzebne są dalsze badania, zanim grecka herbata górska może być uznana, jako lecznicza na choroby sercowo-naczyniowe.

Chroni system trawienny
W 2012 r. "Planta Medica" opublikowała badanie na temat wpływu greckiej herbaty górskiej na zdrowie i zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Naukowcy odkryli, że przyjmowanie doustnej dawki greckiej herbaty górskiej doprowadziło do zmniejszenia stanu zapalnego w przewodzie żołądkowo-jelitowym. Prawdopodobnie z powodu obecności fenoli i przeciwutleniaczy występujących naturalnie w roślinie. Naukowcy odkryli również, że przyjmowanie suplementu prowadzi do zmniejszenia stanu zapalnego i toksyczności w perspektywie długoterminowej, demonstrując zdolności ochronne greckiej herbaty górskiej. Podczas gdy wyniki są obiecujące, to potrzebne są dalsze badania dotyczące greckiej herbaty górskiej, jako ziołowego leku na powikłania żołądkowo-jelitowe.

Przygotowanie greckiej herbaty
Podczas przygotowania greckiej herbaty górskiej używamy wszystkich części rośliny (kwiaty, łodyga i liście). Umieścić około sześciu do ośmiu 5 centymetrowych kawałków rośliny we wrzącej wodzie i niech się zaparza przez 5 do 10 minut w zależności od tego, jak mocną herbatę lubisz. Grecka górska herbata ma ziemisty smak, a jeśli użyjesz kwiatów, delikatny kwiatowy zapach. Możesz dodać miód, a także mleko lub cytrynę, aby rozkoszować się różnymi smakami herbaty bazującymi na gojniku.

Myślę, że warto spróbować tego, co inni od wieków stosują i wychodzi im to na zdrowie. Przyjemny smak i zapach. To jest coś dla mnie, ale Ty sam zdecydujesz czy warto. Działaj.

Gojnik dostępny jest również w naszym sklepie.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl