Kategorie blog
Chmura tagów
Reklama
Blog sklepu internetowego z żywnością ekologiczną "Trzy Marchewki"
Owoce i warzywa liofilizowane

Liofilizacja. Co to jest i jak działa?

Owoce najpierw zamraża się w temperaturze między -50° C a -60° C, a następnie potem usunięcie wilgoci za pomocą układu próżniowego wewnątrz komory. Proces trwa do 40 godzin. Podczas tego procesu lód przechodzi przez sublimację w parę wodną. Podczas liofilizacji struktura komórek warzyw i owoców pozostaje nienaruszona. Liofilizowany produkt zachowuje również kolor, kształt, smak i wartość odżywczą oryginalnego surowca lepiej niż inne metody suszenia.

Owoce wykorzystywane do procesu liofilizacji pobierane są z komory zamrażającej i transportowane do komory liofilizacyjnej. Na stole roboczym, głęboko zamrożone owoce umieszczane są równo na tacach ze stali nierdzewnej. Po zamknięciu komory uruchamiany jest system. Przewidywany czas przeprowadzenia procesu liofilizacji wynosi od 30 do 40 godzin, co zależy od ilości, wielkości i rodzaju głęboko zamrożonych owoców. W międzyczasie parametry próżni, temperatury i innych wartości są stale monitorowane.

Zalety owoców liofilizowanych.

Stosując proces suszenia sublimacyjnego, unika się zanieczyszczenia produktu z uwagi na pozbycie się 97% wilgoci. Większość bakterii i pleśni nie jest w stanie przetrwać tego procesu i jednocześnie nie mogą się rozwijać. Owoce liofilizowane są najlepsze, gdy są spożywane bezpośrednio z opakowania, ale stanowią również doskonały dodatek do żywności dla płatków owsianych, musli, miodu, różnych rodzajów herbaty, a także wielu innych zdrowych produktów spożywczych.

Liofilizowany burak z czarną porzeczką i lecytyną.

Jest to starannie dobrana kompozycja, dzięki temu, zawarte w niej składniki świetnie ze sobą współgrają. Zastosowana technologia obróbki produktu sprawia, że bogactwo minerałów i witamin zawartych w buraku ćwikłowym i czarnej porzeczce są wysoko przyswajalne oraz zachowują błonnik. Ponadto dodatek lecytyny z rzepaku poprawia rozpuszczanie witamin, które do tego procesu wymagają obecności tłuszczu.
Produkt wspomaga układ krwionośny, krążenia, odpornościowy, nerwowy, pokarmowy, wspomaga również oczyszczanie organizmu oraz odkwaszanie.

Buraki

Anemia.
Produkt polecany szczególnie jest dla osób chorujących na anemię związaną zarówno z niedoborem żelaza jak i kwasu foliowego. Dzieje się tak ponieważ burak posiada i mnóstwo wspomnianych składników dobrze przyswajalnych przez nasz organizm i wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Dodatek czarnej porzeczki bogatej w witaminę C, poprawia przyswajanie żelaza z buraka.

Kondycja fizyczna i psychiczna.
Produkt bardzo dobrze wpływa na kondycję fizyczną naszego organizmu. Jego zalety na pewno docenią sportowcy oraz osoby pracujące fizycznie. Burak świetnie dotlenia tkanki poprzez zawarte w nim azotany, które w organizmie przechodzą w tlenek azotu, a ten rozszerza naczynia krwionośne. Stąd lepsze ukrwienie, a tym samym utlenienie organizmu, dzięki czemu mamy więcej sił witalnych. Korzystnie wpływa również na naszą kondycję psychiczną. Bogactwo witamin z grupy B, zawartych w buraku, wspomoże układ nerwowy, a także dobrze wpłynie na naszą pamięć i koncentrację. Rozpuszczalny błonnik zawarty w buraku, wspomoże oczyścić nasz układ krwionośny, łącznie z najcieńszymi naczyniami krwionośnymi (naczynia włosowate). Dzięki temu możemy pozbyć się nadmiaru szkodliwego cholesterolu oraz dobrze natlenić komórki. Niedotlenienie komórek często jest przyczyną migren, dlatego poleca się ten produkt osobom cierpiącym na migreny.

Odkwaszanie i oczyszczanie.
Każdy na pewno doceni właściwości oczyszczające i odkwaszające produktu, które to mają duży wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu oraz dobre samopoczucie. Burak wspomaga wydalanie toksyn, ponieważ korzystnie wpływa na pracę wątroby, jelit i nerek. Posiada też właściwości zasadotwórcze, które wspaniale wpływają na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu, co może uchronić przed rozwojem wielu chorób. Produkt polecany jest również, dzieciom w okresie wzrostu, kobietom w ciąży i po porodzie, osobom starszym, kobietom przechodzącym menopauzę, osobom o słabej odporności, często przeziębiającym się, a także zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym oraz wszystkim, którzy dbają o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.

Dawkowanie.
Profilaktycznie, dla poprawy kondycji organizmu i dobrego samopoczucia, 1 raz dziennie płaska łyżka stołowa rozpuszczona w szklance letniej, bądź zimnej wody lub soku.
W stanach chorobowych 2-3 razy dziennie płaska łyżka stołowa rozpuszczona w szklance letniej, bądź zimnej wody lub soku.

Produkt bez sztucznych witamin, barwników, aromatów i konserwantów.

Zainteresuj się również innymi produktami liofilizowanymi.

Brokuł liofilizowany.
Brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Posiada mnóstwo witamin, minerałów oraz sulforafan (silny przeciwutleniacz), dzięki czemu bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm, wspomagając go w walce z wieloma chorobami. Warzywo to posiada też właściwości odkwaszające oraz normalizujące poziom cukru we krwi. Jest też niskokaloryczny, dlatego chętnie sięgają po niego osoby dbające o linię.

Cytryna liofilizowana.
Cytryna stanowi bogactwo witamin i minerałów, głównie witaminy C, dlatego silnie wspiera nasz układ odpornościowy w walce z różnymi schorzeniami, szczególnie przeziębieniami i osłabieniem organizmu. Posiada właściwości odkwaszające. Jest też bogata w polifenole, które wspomagają organizm w walce z chorobami układu krążenia. Zawarta głównie w skórce cytryny witamina P, inaczej rutyna, chroni witaminę C przed jej zbyt szybki ulatnianiem się oraz wzmacnia naczynia krwionośne, chroniąc je przed pękaniem. Natomiast zawarte w cytrynie bioflawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne.

Grejpfrut liofilizowany.
Grejpfrut - witaminowa bomba, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie i urodę. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz beta-karotenu, dzięki czemu wspomaga odporność organizmu. Korzystnie wpływa na układ krążenia i prace serca oraz wspomaga obniżanie cholesterolu i ciśnienia tętniczego. Grejpfrut jest niskokaloryczny, przyspiesza przemianę materii oraz wspomaga oczyszczanie organizmu i spalanie tłuszczu, dlatego chętnie sięgają po niego osoby dbające o linię.
Wymienione owoce jak również każde inne liofilizowane wspaniale nadają się, jako dodatki do deserów. Świetnie komponują się z lodami nadając im smak świeżych owoców.

Liofilizowane warzywa i owoce (dostępne w naszym sklepie).

Przedstawione informacje pochodzą m. in. z oficjalnych materiałów producenta Scalar Konsorcjum.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl