Kategorie blog
Chmura tagów
Reklama
Mały przewodnik po świecie olejów "Bio Planète"

Firma „Bio Planète” powstała ponad 25 lat temu. Założyciel (Franz J. Moog) przybył wówczas na południe Francji z wizją rozwijania ekologicznego rolnictwa. Pierwsze gospodarstwo zostało nazwane „Domaine de la plante”. Nazwa szybko wyewoluowała w „Bio Planète”, stając się wkrótce symbolem najwyższej, ekologicznej, jakości olejów i oliw oraz kreatywnej i zdrowej kuchni. Olejarnia „Bio Planète”, od momentu powstania w roku 1984, wykorzystywana była wyłącznie do produkcji ekologicznej, w której rodzina Moog opanowała do perfekcji łączenie nowoczesności z tradycyjnymi technikami. Tak więc firma „Bio Planète” jest tradycyjną olejarnią produkującą pyszne i zdrowe oleje organiczne. Korzystając ze swojego doświadczenia, kompetencji i z miłością do rzemiosła tłoczą delikatnie, na zimno, ponad 70 różnych olejów.

Oprócz olejów virgin do codziennego użytku, takich jak olej rzepakowy, słonecznikowy, krokoszowy, olej do gotowania i smażenia, olejarnia „Bio Planète” wykreowała specjalnie dla najbardziej wysublimowanych podniebień oleje z orzechów ziemnych, miąższu awokado czy migdałów. Od początku swej działalności, olejarnia „Bio Planète”, opierała się wyłącznie na sprawdzonych i długoterminowych relacjach ze swoimi dostawcami, stawiając sobie za cel trwały rozwój ubogich regionów rolniczych.

Partnerstwo na równym poziomie

Filozofia firmy, zawarta w każdej kropli oleju, to uczciwość oraz wybór wyłącznie ekologicznych surowców. Potwierdza to uzyskanie znaku ECOCERT (Certyfikatu Sprawiedliwego Handlu). Dobrym przykładem jest olej z miąższu awokado. Owoce awokado uprawiane są przez niezależnych, drobnych rolników z Kenii. Od ponad dziesięciu lat zajmują się rolnictwem ekologicznym. Dzięki współpracy z „Bio Planète” mają pewność stałej sprzedaży własnych owoców, dobrą cenę sprzedaży (wyższą od średniej) oraz dodatkowe nagrody lojalnościowe. „Bio Planète” wspiera lokalnych pracowników i zapewnia byt ponad 1.000 kenijskich rodzin małorolnych.

Najdelikatniejsze organiczne oleje z pierwszego tłoczenia na zimno

Bogaty i zróżnicowany asortyment produktów „Bio Planète” jest wynikiem ponad 30 lat doświadczenia oraz specjalistycznej wiedzy o procesie produkcji oleju. Wszystko zaczyna się od starannego doboru surowców do przetwarzania, który odbywa się zawsze pod ścisłą kontrolą oraz starannego doboru nowych produktów. Tylko tak można zagwarantować wysoką jakość i smak organicznych olejów. Stosuje się delikatny proces tłoczenia nasion i pestek, aby zachować wszystkie cenne składniki. Łączy się tradycyjne rzemiosło z nowoczesnymi, energooszczędnymi środkami produkcji i innowacyjnymi procedurami, np. autorska filtracja 3D oleju lnianego.

Odkryj trzy kategorie olejów „Bio Planète”

Oleje Classic to fundament dobrze zbilansowanej kuchni. Zamiennie włączane do diety, pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminy i niezbędne kwasy tłuszczowe. Możesz je dowolnie zmieniać i mieszać aby osiągnąć idealną równowagę kwasów tłuszczowych, a także pokryć zapotrzebowanie organizmu na cenne witaminy E. Oleje Classic są idealne do codziennego użytku, również ze względu na przystępne ceny. Pamiętaj, aby zawsze mieć te zdrowe oleje w kuchni, a szybko staną się kluczowym składnikiem Twoich potraw. 

Oleje Gourmet są najwyższej jakości, które mogą stać się inspirującymi składnikami każdej kuchni. Odkryj autentyczne smaki i wyśmienite aromaty - wynik rygorystycznej selekcji surowców oraz naszych łagodnych metod przetwarzania. Wykwintne surowce, delikatne prażenie i tłoczenie to sekret bogactwa aromatów zawartych w tej odmianie olejów. Oleje polecane szczególnie dla kreatywnych i wymagających smakoszy.

Oleje Vitality są niezbędne w każdej świadomej kuchni. Regularnie stosowane w diecie, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, przyczyniają się do codziennego samopoczucia. Idealny wybór dla zwolenników świadomego odżywiania. Wprowadź je do swojej codziennej diety a odczujesz ogromne korzyści płynące z optymalnego bilansu kwasów tłuszczowych. Wzmocnij swoje ciało stosując oleje ekologiczne „Bio Planète”.

Oleje Classic

Oleje Classic są podstawą zbilansowanej kuchni. Idealnie nadają się do codziennego użytku. Wybierając tę serię, jesteś dobrze przygotowany do działania w kuchni od pieczenia i smażenia w głębokim tłuszczu do doprawiania zimnych i ciepłych dań. Olej z oliwek zachęca do zakupu korzystnym stosunkiem jakości do ceny.

Oleje Virgin Gourmet

Naturalne oleje Gourmet są delikatnie tłoczone na zimno, z drobnych nasion, oleistych ziaren, orzechów i pestek. Dla zachowania cennych składników zawartych w surowcach, temperatura tłoczenia nie przekracza 40° C. W porównaniu do wersji prażonej, oleje Nativ charakteryzuje delikatny smak i harmonijny aromat użytych składników. Nadają się również do stosowania w potrawach na surowo.

Oleje Gourmet z prażonych ziaren i pestek

Dla wzmocnienia smaku nasion oleistych, ziarna i pestki poddawane są delikatnemu prażeniu pod ciśnieniem. W „Bio Planète” doświadczeni mistrzowie zwracają uwagę na optymalny czas prażenia oraz odpowiednią temperaturę - wszystko w celu zachowania cennych składników oleistych. Jest to wariant o bardziej intensywnym smaku w porównaniu z olejem virgin. W zależności od potrzeby, nadają się do wzbogacenia smaku ciepłych i zimnych potraw, jak również do pieczenia i deserów.
Wyśmienity olej do przygotowania potraw w woku zachwyci wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Unikalna mieszanka oleju z prażonych orzeszków ziemnych, oleju słonecznikowego i chili, egzotycznie wzbogaci smak podsmażanych warzyw, curry, tofu lub potraw z mięsem a także sałatek i dipów.

Oleje Vital

Oleje vital zawierają dużą ilość cennych kwasów tłuszczowych omega-3, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Regularne stosowanie oleju w diecie przyczynia się do dobrego samopoczucia na co dzień, dzięki zawartości wielu składników odżywczych. jest idealny zarówno do dań podawanych na zimno, jak i na ciepło. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka jakość surowców oraz delikatny proces przetwarzania, np. olej sojowy „Bio Planète” wyciskany jest wyłącznie z niemodyfikowanych genetycznie ziaren.

Trzy wersje "Power Oil" produkowane z wysokiej jakości nasion tradycyjnych ziół leczniczych, tj. Chia, Sacha Inchi i Czarnuszki. Są egzotycznym dodatkiem wzbogacającym serię Vital. Ze względu na zawartą w nich doskonałą kompozycję kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych, już mała ilość tych olejów wystarcza do poprawy samopoczucia i korzystnie wpływa na stan ciała i umysłu. Polecamy je do regularnego stosowania zarówno w czystej postaci, jak też jako dodatek do sałatek, dipów, smarowideł czy musli. Delikatnie tłoczone oleje naturalne szczególnie nadają się do dań wegańskich, dla koneserów dbających o zdrowie oraz dla osób o specjalnych potrzebach żywieniowych.

Co warto wiedzieć o olejach?

Tłuszcze to podstawowy obok węglowodanów i białek składnik naszej diety. W dobrze zbilansowanej diecie tłuszcze powinny pokrywać 1/3 naszego dziennego zapotrzebowania na energię. Najlepiej pokrywać je, spożywając tłuszcze roślinne. Zawierają one, bowiem niezbędne kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, i które musimy dostarczać wraz z pożywieniem. Należą do nich wielonienasycone kwasy: linolowy (omega-6) oraz alphalinolenowy (ome-ga-3). Niezwykle istotna jest proporcja spożywanego kwasu omega-6 do omega-3. Powinna ona wynosić 5 do 1.W dzisiejszych standardowych dietach dominuje proporcja 10 do 1, dlatego zaleca się zwiększenie dawki przyjmowanego kwasu omega-3. Istotne jest również mieszanie olejów tak aby uzyskać odpowiedni bilans pomiędzy kwasami tłuszczowymi nasyconymi i nienasyconymi (jednonienasyconymi i wielonienasyconymi).

Prawidłowa degustacja oliwy z oliwek

  1. Napełnij kieliszek do koniaku niewielką ilością oleju, przykryj kieliszek do 15 minut dla rozwinięcia się aromatu.
  2. Zdejmij przykrywkę, delikatnie obracaj i przechylaj szkło w ręku.
  3. Powąchaj olej wdychając bukiet zapachów głęboko przez nos.
  4. Weź łyk, rozprowadź go po całej jamie ustnej, oddychaj zasysając powietrze przez zęby.
  5. Przed połknięciem zwróć uwagę na doświadczenie dczucia tekstury, aromatu i smaku. oliwa z oliwek może być zielono-owocowa lub dojrzała o różnej ostrości i goryczy. możesz wyczuć nawet subtelny ton mogdałów, aromat trawy, owoców cytrusowych, karczocha lub ciemnej czekolady.

Terminologia i znakowanie

Virgin: naturalny olej jadalny, uzyskiwany wyłącznie w drodze procesów mechanicznych, bez podgrzewania surowca. nie jest poddawany obróbce chemicznej lub cieplnej czy innym procesom rafinacji. Tym samym, zachowuje autentycznie naturalny smak i cenne składniki surowca. Nadaje się dla zwolenników restrykcyjnej diety.

Virgin extra: termin ten przypisany jest wyłącznie do oliwy z oliwek. Odnosi się do oleju najwyższej jakości, który otrzymywany jest jedynie za pomocą mechanicznych metod produkcji. Maksymalny udział wolnych kwasów tłuszczowych w tych olejach wynosi 0,8%. Ponadto, olej musi być wolny od wad smaku.

Dezodoryzacja (odświeżanie): po tłoczeniu olej poddawany jest krótkiemu działaniu pary wodnej. Dzięki temu, smak jest neutralizowany i olej zyskuje odporność na ciepło.

CHNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia): oznacza, że surowce wykorzystywane do wytworzenia produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze z wykorzystaniem tradycyjnych metod. Włoskim odpowiednikiem jest oznaczenie D.O.P. (Denominazione d'Origine Protetta).

CHOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne): oznacza, że na określonym obszarze może odbyć się jeden z trzech procesów: produkcja, przetwarzanie lub też przygotowanie produktu.

Podgrzewanie olejów tłoczonych na zimno

Oleje z dużą ilością jednonasyconych kwasów tłuszczowych, w odróżnieniu od olejów z dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, są odporne na działanie wysokich temperatur. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są bardziej wrażliwe na działanie światła, tlenu i podgrzewanie.

Olej do gotowania i smażenia, oliwa z oliwek do smażenia, olej kokosowy i oliwa z oliwek, olej do przygotowania potraw w woku, z orzechów ziemnych, z orzechów makadamia, z miąższu awokado można bezpiecznie podgrzewać do określonego punktu dymienia.

Niektóre oleje, np.: olej słonecznikowy, olej z krokoszu czy olej z arganowca można podgrzewać powoli, przy umiarkowanej temperaturze. Oleje bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, np.: olej lniany rzepakowy, olej z orzechów włoskich nadają się wyłącznie do potraw na zimno.

Produkty „Bio Planète” (dostępne w naszym sklepie).

Przedstawione informacje pochodzą z oficjalnych materiałów producenta Bio Planète.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl